Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент

Антонио Таяни от Европейската народна партия (ЕНП) е новият председател на Европейския парламент.

63-годишният италианец бе избран с 351 гласа от 713 подадени и 633 действителни. Новият му ръководен пост е с мандат до 2019 година.

Досега ЕП бе председателстван от социалдемократа Мартин Шулц.

Антонио Таяни е роден в Рим. Той бе сред 14-те зам.-председатели на ЕП. Таяни бе половин мандат еврокомисар по транспорта, а след това и зам.-председател на ЕК и еврокомисар по индустрията за цял мандат при ЕК под ръководството на Жозе Барозу. Бил е евродепутат от 1994 до 2008 година.

Той е сред основателите на Форца Италия на Силвио Берлускони.

В избора за председател на ЕП Таяни бе подкрепен и чрез новото споразумение, обявено в началото на деня, между ЕНП и АЛДЕ. Споразумението за общо управление, подписано през 2014 г. между ЕНП, АЛДЕ и социалистите и демократите в ЕП тази сутрин официално бе разтрогнато.

Сега трите основни институции на ЕС – ЕП, Европейският съвет и Европейската комисия, са под ръководството на ЕНП.

Таяни бе избран на четвъртия кръг от продължилите цял ден гласувания. Нито един от кандидатите не постигна абсолютно мнозинство от подадените валидни бюлетини на първите три тура. В крайната отсечка от състезанието Таяни се изправи срещу сънародника си социалист Джани Питела, подкрепен накрая с 202 гласа.

Изборите на първи тур започнаха с шестима кандидати: Лауренциу Ребега, „Европа на нациите и свободите“ (Румъния); Джийн Ламбърт, Зелените/Европейски свободен алианс (Великобритания); Елеонора Форенца, Европейска обединена левица – Северна зелена левица (Италия); Хелга Стевенс, Европейски консерватори и реформисти (Белгия); Джани Питела, Прогресивен алианс на социалистите и демократите (Италия); Антонио Таяни, Европейска народна партия (Италия). От надпреварата за поста се оттегли председателят на групата на либералите и демократите Ги Верхофстат.