Темида вдигна меч срещу кмет, министър, депутат и бивш шеф на НРС

Седмицата започна с обвинения срещу длъжностни лица у нас.

Пред съда се изправиха кметът на Пловдив  Иван Тотеви депутатът от ДПС Александър Методиев. Военният министър в оставка Николай Ненчев получи още едно обвинение от СГП. С втори обвинителен акт се сдоби и бившият шеф на НРС ген. Кирчо Киров.

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на града Иван Тотев.

Съдът счете за основателни твърденията на прокурорите от Софийска градска прокуратура и не прие доказателствата, представени от защитата на Тотев.

Кметът е обвинен за извършено престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 млн. лв.

6-месечна условна присъда за хулиганство и неизпълнение на полицейско разпореждане получи депутатът от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали. Софийският градски съд го глоби и с 3000 лева. Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Софийската военно-окръжна прокуратура внесе в Софийския военен съд втори обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) генерал Кирчо Киров. Обвинението е за длъжностно присвояване на над 5.1 млн. лв. в съучастие с негов подчинен през 2007-2011 г. Утвърдени са разходи за специална разузнавателна дейност, която не е била извършвана.

Генерал Киров вече получи 10-годишна ефективна присъда по друго дело за присвояване, но през ноември 2016 г. Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на предходната съдебна инстанция с мотива, че е нарушено правото на подсъдимия да се защити.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. Обвинението е за отказ на Ненчев да изпълни два договора за ремонт на двигатели на изтребителите МиГ-29, с което не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на изтребителната авиация на Военновъздушните сили (ВВС).

Ненчев отива на съд и по второ обвинение, след като Военно-окръжната прокуратура внесе обвинителен акт за тежко длъжностно престъпление, което е довело до загуба за повече от четвърт милион лева.