“Косово е Сърбия” спря влака за Митровица

Влакът, който вчера сутринта тръгна от сръбската столица с цел да възобнови железопътния маршрут Белград-Митровица след 18-годишно прекъсване, спря към 16.30 ч. в пограничния град Рашка.

Това се е наложило, тъй като по нареждане на косовския президент Хашим Тачи спецчасти на полицията са препречили пътя на композицията с бронетранспортьори.

Към 20:30 ч. снощи, по нареждане на сръбския премиер, влакът е потеглил обратно за сръбската столица.

Косовският премиер Иса Мустафа окачестви сръбската инициатива като провокация, тъй като от външната страна на влака е изписано на 21 езика “Косово е Сърбия”, а вътрешността му е украсена със стенописи от православни манастири, разположени в Косово. Според него действията на косовските власти са предизвикани от необходимостта от защита на суверенитета на страната и се основават на законите и Конституцията на Република Косово. В своя профил в Twitter пък, президентът Хашим Тачи заяви, че се надява Сърбия да си е научила урока.

Сърбия окачестви случилото се като провокация. Според директора на Канцеларията за Косово и Метохия, Марко Джурич, станалото снощи е грубо нарушение на едно от основните човешки права – правото за свободно придвижване, гарантирано от Брюкселското споразумение, подписано от Белград и Прищина през 2013 г.

Джурич заяви, че действията на косовските спецчасти са станали с “мълчаливото съгласие на великите сили”.

Днес сръбският президент Томислав Николич коментира, че съгласно Брюкелското споразумение косовските спецчасти нямат право да действат на територията на Северно Косово без одобрението на НАТО.

Според сръбския премиер Александър Вучич действията на косовските власти показват, че Прищина иска да провокира по-широк конфликт в Западните Балкани. “Това е последното ми предупреждение, молбата ми е албанците да не се опитват да предприемат въоръжено нападение над сърбите в Косово и Метохия, защото Сърбия няма да го позволи.”, заяви той на извънредна пресконференция, цитиран от сръбския вестник Политика.