Константин Проданов е новият лидер на АБВ

Делегатите на Втория конгрес на ПП АБВ избраха Константин Проданов за лидер на партията при явно гласуване. Девет от номинираните за председател на партията си направиха самоотвод. Така единствен кандидат остана Проданов.

Константин Проданов е роден през 1977 г. в София. Завършил е международни отношения в Юридически факултет на Софийския СУ „Св. Климент Охридски“, а през 2001 г. магистратура по финанси в Токио, Япония. От 2001 – 2011 г. работи в банковия сектор в Токио, в някои от най-реномираните световни инвестиционни банки. В последната година на мандата на президента Георги Първанов е негов съветник по икономически и финансови въпроси. През 2014 г. е кандидат е за евродепутат от ПП АБВ на изборите за европейски парламент. Към момента той е финансист и икономически експерт към ПП АБВ. Работи като главен мениджър в инвестиционна компания в България. Владее четири езика: английски, руски, японски и френски. Проданов е част от ПП АБВ още от самото й създаване.

39-годишният председател на АБВ смята, че партията трябва да се промени радикално като уточни, че това не означава “залитане крайно в ляво“. Проданов обаче е на мнение, че АБВ трябва да се разграничи от ГЕРБ и да търси консолидация с лявото пространство. Той отчете като грешка участието на АБВ във властта.

От своя страна бившият председател Георги Първанов обясни, че ангажиментът към второто правителството на Борисов е бил мотивиран с амбициозното намерение да бъдат социален коректив на управлението.

Първанов се оттегли от първите редове и остана в сянката на партията. Заедно с него се оттеглят и заместниците му Ивайло Калфин и Румен Петков.

Аз съм вградил сянката си в нашия проект и ще дам всичко от себе си за неговия успех. Днес не е моят бенефисен мач. Няма да окача бутонките на пирона. Готов съм за политическия маратон, който ни чака. Днес аз се оттеглям от оперативната политика. Няма да заемам ръководни постове. Правим крачка назад и даваме шанс на партията да избере необременени от политиката колеги, заяви Първанов пред симпатизантите на АБВ.