Обама: Да, можем, да, успяхме!

Снимка: Washington Post

“Да, можем, да, успяхме”.

Това бяха последните думи на президента на Америка Барак Обама който след броени дни напуска Белия дом. Думите му са препратка към легендарния слоган на предизборната му кампания “Yes, we can”.

В изключително емоционалната си прощална реч пред хиляди американци в Чикаго Барак Обама призова сънародниците си да се борят за демокрацията и очерта визията си за преодоляването на предизвикателствата пред Америка. Макар да призна, че расовият конфликт все още е “проблем, който разделя в Америка”, първият чернокож президент на страната подчерта, че е постигнат известен напредък по разрешаването му.

Успехите си в политиката Обама отдаде на съпругата си Мишел и благодари на семейството си.

Обама призна, че голяма част от политическите му инициативи са блокирани от Конгреса във Вашингтон.

В речта си той спомена един единствен път името на наследника си на поста Доналд Тръмп, но разкритикува една по една обещаните от него политики, сред които дискриминацията на имигрантите и мюсюлманите и противопоставянето на различните икономически прослойки в обществото.

Двамата политици ще се видят на чай следващия петък в Белия дом. След това ще отидат до Конгреса за процедурата по инагурация. Обама и съпругата му ще напуснат Белия дом.