“Моята борба” отново е бестселър в Германия

Най-новото издание на “Моята борба” на Адолф Хитлер е една от най-продаваните книги в Германия. Само през изминалата 2016 г. от нея са продадени около 85 000 броя.

До края на 2015 г. книгата се ползваше със защитени авторски права съгласно правилото за 70-годишна давност от годината на смъртта на автора. До тогава авторските права се държаха от баварското Министерство на образованието, културата, науката и изкуството, което отказваше да преиздаде книгата.
В началото на 2016 г. мюнхенското издателство Институт за съвременна история (IFZ) издаде книгата, като включи обяснителни бележки под линия с цел тълкуване и разяснение на различни пасажи от нея. Тя излезе в два отделни тома с бяла корица, на цена от 59 евро.

“Данните от продажбата на “Моята борба” ни сразиха”, каза в интервю за немската информационна агенция DPA Андреас Виршинг, директор на IFZ, цитиран от Die Presse.

Първото издание на книгата също е в два тома. Първият том излиза през юли 1925 г., а вторият – през декември 1926 г. До края на Втората световна война от книгата са продадени над 12 милиона екземпляра в различни страни по света.