БНР и “Музикаутор” в спор за един милион

Снимка: БНР

“Музикаутор” иска 1 800 000 лв. годишно вместо сегашния половин милион за авторски права. Медията обаче може да отдели само 20% отгоре.

Заради финансовите претенции на “Музикаутор” БНР бе принудено да пусне стара версия на националния химн навръх Нова година, а от 1 януари радиото спря излъчването на съвременна музика и пуска само джаз, класика и народни песни.

От “Музикаутор” твърдят, че БНР се ползвало с четири пъти по-добри условия за ползването на над 14 000 000 музикални произведения от цял свят в сравнение с частните радиа.

“Всяка година радиото консумира над 41 млн. лева от национална субсидия и няма яснота какво се случва. Музиката формира 55% от съдържанието на националното радио, а за това се плаща 1% от субсидията. Останалите 99% отиват за другите 45%”, обясняват от сдружението, което упражнява правата на композиторите, авторите и издателите на музикални произведения.

От “Музикаутор” подчертават, че не формират печалба, а всички приходи се разпределят между творците.

Генералният директор на БНР Александър Велев коментира, че обществената медия не е срещу плащането на авторски права, а срещу тройното повишение на таксата.

Ръководството на БНР и „Музикаутор“ продължават разговорите за постигане на консенсус с посредничеството на СЕМ.

Зад БНР застанаха министърът на културата и музикални творци.