61 медала от международни олимпиади и балканиади през 2016 г.

61 медала спечелиха българските ученици от международни олимпиади и балканиади през 2016 година. Данните обобщи Министерството на образованието и науката.

Шест от медалите са от Международната олимпиада по математика, 4 са от олимпиадата по физика, 3 – по биология, 3 – по информатика, 5 – по математическа лингвистика, 7 – по астрономия, 6 – от европейската олимпиада по природни науки, 12 – от Балканиадите по ма тематика и 8 – от Балканиадите по информатика (за старша и младша възраст).

През 2016 г. България бе домакин на XXI Международна олимпиада по астрономия за ученици от 14 до 18 години. В нея участваха 78 състезатели от 16 държави. На тази олимпиада е и най-доброто представяне на България досега – освен седемте медала, имаме отново абсолютен победител. Това е Бойко Красимиров Борисов от Софийската математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски“, който спечели златен медал и Диплом за най-добър резултат.

Освен Бойко Борисов, златни медали в международни олимпиади и балканиади през 2016 г. са спечелили още: Христо Веселинов Венев от СМГ; Кристиан Георгиев Георгиев от Образцова математическа гимназия (ОМГ) “Академик Кирил Попов”, Пловдив; Евгени Стаев Кайряков от СМГ; Енчо Иванов Мишинев от Математическата гимназия (МГ) “Атанас Радев”, гр. Ямбол; Радослав Димитров, ОМГ – Пловдив.

В олимпиадите по учебни предмети 107 ученици са станали лауреати.